Kreatin – vad är det och hur hjälper det?

av Cecilia Ålhed, kostvetare Det sägs att kreatintillskott blev populärt i samband med de olympiska spelen i Barcelona 1992 efter att två av guldmedaljörerna inom sprint och häcklöpning sägs ha använt sig av kreatintillskott. Vid OS i Atlanta fyra år senare uppskattades att 80% av idrottarna använde kreatin (1). Att kreatin fortfarande är ett av […]

Ashwagandha – den kungliga örten

Av Cecilia Ålhed, kostvetare Ashwagandha (Withania Somnifera) är örten som på senare år fått stor uppmärksamhet för sina många hälsofrämjande egenskaper. Ashwagandha har blivit ett populärt kosttillskott i Sverige, EU och globalt och återfinns numera i tusentals olika livsmedelsprodukter på marknaden. Vanligtvis säljs ashwagandha som en ren produkt men det är också vanligt att blanda den […]

Må bra med en diet

av Ann Wahlgren En bra diet är en diet som fungerar bra för dig och din hälsa. Skälen till att man väljer att följa en särskild diet kan förstås se olika ut och bero på vilken effekt man förväntar sig att få. Kanske är målet att förbättra hälsan, förändra sitt kostintag eller gå ner i […]

Viktig information om jod

Intresset för mineralet jod har ökat kraftigt sedan Rysslands invasion av Ukraina och den rädsla som finns för kärnvapenkrig eller läckor från attackerade kärnkraftverk. Det är riktigt att jod är en effektiv skyddsåtgärd mot radioaktivt utsläpp men detta är ingenting man ska bunkra eller använda sig av på eget bevåg. De medicinska jodtabletter som man […]

En god och hälsosam jul!

av Andrea Grossmann och Thelma Nilsson Julen närmar sig med stormsteg och det innebär inte bara presenter och ledighet för många utan också god mat och julbak. Under julen kan det för många bli lite för mycket sötsaker och det kan kännas svårt att äta nyttigt. Idag finns det många sätt att göra det klassiska […]

Kost vid styrketräning

Av Michaela Ramstedt, näringsfysiolog Intresset för styrketräning är stort både bland elitidrottare och motionärer. Målet kan vara att prestera på topp eller att bygga muskler. För att dra nytta av hälsofördelarna med denna träningsform är det viktigt att fortsätta med någon form av styrketräning genom hela livet. För kvinnor är det extra viktigt att behålla muskelmassan […]

Är det nödvändigt för gravida att äta folsyra?

av Andrea Grossmann, näringsfysiolog Många kvinnor som är eller vill bli gravida är extra måna om att säkerställa att de får i sig tillräckligt med näring och energi. God näringsstatus är viktigt för fostrets utveckling och tillväxt men även för kvinnans välmående under och efter graviditeten. När du äter en varierad kost och ser till att […]

D-vitamin – Varför behövs det?

Av Michaela Ramstedt, näringsfysiolog När kroppen utsätts för solljus tillverkar den D-vitamin. Solbestrålning på huden är den viktigaste källan till vitaminet under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret är dock solljuset i Sverige för svagt eftersom solen står för lågt för att vi ska kunna bilda tillräckligt med D-vitamin via huden. Det är därför extra viktigt att få i […]

Viktiga näringsämnen för huden

Av Michaela Ramstedt, näringsfysiolog Det finns många faktorer som påverkar hudens tillstånd och åldrande, bland annat solexponering, luftföroreningar, tobaksrök, och kosmetika [1]. Den näring man får i sig är dessutom en viktig faktor för hudens välmående. Huden är kroppens största organ och består av flera lager med olika uppbyggnad. Huden brukar delas in i överhuden, läderhuden och […]

Maskros och nässla – hälsosamma växter från naturens skafferi

av Ann Wahlgren Sommaren står för dörren och allt fler tar chansen att vara ute och röra sig i skog och mark. Om det är något som lockar dig att göra varför inte passa på att då plocka något näringsrikt och ätbart från det naturens skafferi har att erbjuda? Utmed stigarna växer ätbara, nyttiga växter […]