av Andrea Grossmann, näringsfysiolog

Många kvinnor som är eller vill bli gravida är extra måna om att säkerställa att de får i sig tillräckligt med näring och energi. God näringsstatus är viktigt för fostrets utveckling och tillväxt men även för kvinnans välmående under och efter graviditeten. När du äter en varierad kost och ser till att du får i dig alla näringsämnen och tillräckligt med kalorier så ger du din kropp de bästa förutsättningarna att fungera optimalt.

Idag är det många som får i sig för lite av näringsämnet folat. Detta är en B-vitamin (vitamin B9) som förekommer naturligt i flera livsmedelsgrupper. Folsyra är en konstgjord form av folat och används i kosttillskott och vid berikning av olika livsmedel. Folsyra har en bättre biotillgänglighet än folat vilket innebär att kroppen tar upp det bättre1.

Det dagliga rekommenderade intaget (DRI) av folat för vuxna och ungdomar över 14 år är 300 mikrogram. För kvinnor i barnafödande ålder är DRI 400 mikrogram och för gravida och ammande är det 500 mikrogram2. Enligt Riksmaten 2010-2011, en undersökning om vuxnas matvanor, är det många som inte uppnår det dagliga rekommenderade intaget av näringsämnet. Enligt undersökningen är intaget lägst hos yngre kvinnor och män. Kvinnor har i genomsnitt ett intag av 253 mikrogram per dag och män 266 mikrogram per dag3.

Folat (eller folsyra) bidrar bland annat till normal blodbildning, normal psykologisk funktion och minskar trötthet och utmattning. Näringsämnet spelar även en roll i celldelning och bidrar även till normal funktion av immunsystemet. Om en gravid kvinna har låga nivåer av folat innan och i början av graviditeten ökar risken för missfall. Låga nivåer av vitaminet ökar också risken för ryggmärgsbråck för fostret. Detta tillstånd innebär en medfödd skada i ryggmärgen som kan leda till fysisk funktionsnedsättning.

Vill du äta livsmedel som innehåller mycket folat bör du öka ditt intag av olika typer av baljväxter, gröna bladgrönsaker, kål, bär och fullkornsprodukter. Dessa livsmedelsgrupper är mycket hälsosamma då de även är rika på andra näringsämnen och fibrer2.

Äter du inte mycket folatrika livsmedel och är osäker på om du får i dig tillräckligt av näringsämnet kan ett dagligt tillskott av folsyra vara bra för att säkerställa att du får i dig en bra mängd. Livsmedelsverket rekommenderar att alla som planerar att bli gravida inom några månader bör ta ett kosttillskott med en dos på 400 mikrogram folsyra varje dag. Äter du en ensidig kost kan du behöva en högre dos. För att minska risken för ryggmärgsbråck bör gravida fortsätta ta tillskottet åtminstone fram till vecka 12 i graviditeten1. Eftersom folat/folsyra är viktigt för blodbildningen (som ökar markant under en graviditet) och för fostrets utveckling är det viktigt att säkerställa ett tillräckligt intag av vitaminet under hela graviditeten.

Referenser:
1. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/folsyra-for-kvinnor
2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/folat
3. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matvanor—undersokningar/riksmaten-2010-11—vuxna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *