Växter: Gurkmeja

(Curcuma longa)

Läs mer om hälsopåståenden för växter här.

Gurkmeja är en populär krydda som är vanligt förekommande i framför allt Sydostasien. Kryddan tillhör familjen ingefärsväxter och finns med i många olika kryddblandningar som till exempel curry. Gurkmejans starka, orangea färg kommer från ämnet curcumin.

I en stor översiktsartikel sammanställdes resultaten från 14 kliniska studier där personer som diagnostiserats med artros deltog. I alla studier visade resultaten en signifikant förbättring i symptom hos de personer som tog gurkmeja. I översiktsartikeln sammanställdes även resultat från studier där typ 2 diabetes och ulcerös kolit (en kronisk tarminflammation) undersöktes. Även dessa studieresultat visade en signifikant förbättring av olika markörer vid intag av gurkmeja (1). I en annan översiktsartikel sammanställdes olika studier där studiedeltagarna, som alla var diagnostiserade med ulcerös kolit, ordinerades curcumin eller placebo. Syftet med studierna var att se om curcumin kunde hjälpa patienterna att förbli i remission, dvs fria från symptom. Studieresultaten visade att curcumin var signifikant mer effektivt än placebo.

Gurkmeja går att köpa i pulverform men finns även i koncentrerade, flytande extrakt samt som kapslar eller tabletter. Ämnet går att köpa i sin rena form men kombineras ofta med svartpeppar, som innehåller ämnet piperin, som ökar absorption av curcumin (2). Det är även vanligt att gurkmeja kombineras tillsammans med till exempel ingefärsrot eller boswellia i olika produkter som är till för att bibehålla normal ledhälsa.

Vid intag av någon form av läkemedel ska man alltid rådfråga sin läkare innan man börjar ta ett växtpreparat. Detta är mycket viktigt då det finns ett flertal mediciner som antingen hämmas eller förstärks av vissa växtsubstanser.

Källor:

1. Yang M, Akbar U, Mohan C. Curcumin in Autoimmune and Rheumatic diseases. Nutrients. 2019;11(5).

2. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10).