Vitamin: B2 – Riboflavin

Egenskaper

Riboflavin, även kallat vitamin B2, behövs för nedbrytningen av fett, kolhydrater och protein. Riboflavin är också bra för en normal funktion hos hud samt för nervsystemet och tillverkningen av röda blodkroppar. Vitamin B2 fungerar som en antioxidant, dvs. vitamin B2 bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Exempel på riboflavinrika livsmedel

  • Mjölk
  • Fil
  • Yoghurt
  • Kött
  • Fågel
  • Ägg
  • Inälvsmat
  • Korv

Vegetarianer som inte äter mjölkprodukter kan enligt Livsmedelsverket få i sig riboflavin från baljväxter, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter och berikade vegetabiliska drycker som havre- eller sojadryck. Ekologiska vegetabiliska drycker berikas dock inte med riboflavin.

Riboflavin i kosttillskott

Riboflavin ingår bland annat i multivitaminer för vegetarianer/veganer och även ofta i kosttillskott för hår, hud och naglar.

Rekommenderat intag enligt nordiska näringsrekommendationer (NNR)

Behovet av riboflavin varierar med bland annat ålder och kön. Det rekommenderade dagliga intaget är:

  • 1,3 milligram för kvinnor
  • 1,7 milligram för män
  • 1,6 milligram för gravida
  • 1,7 milligram för ammande

Vad kan påverka upptaget av riboflavin?

Alkohol kan minska biotillgängligheten.

Symptom som kan uppkomma vid brist

Brist på vitaminet kan ge slemhinne- och hudförändringar.

Säkra doser

Läs mer om EFSA, IOM, UL-värden, maxgränser och rekommenderat intag här.

Det finns inga kända risker med höga doser.

EFSAs UL-värde för vuxna: ej fastställt

IOMs: UL-värde för vuxna: ej fastställt

Källor:

Nordiska rådet. Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 – rekommendationer om näring och fysisk aktivitet. Femte upplagan. Köpenhamn: Narayana Press; 2012.

Abrahamsson L, Andersson A, Nilsson G. Näringslära för högskolan – Från grundläggande till avancerad nutrition. Sjätte upplagan. Stockholm: Liber AB; 2013.

European Food Safety Authority. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals [Internet]. European Food Safety Authority (EFSA); 2006. [citerad 1 april 2019]. Hämtad från: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

Livsmedelsverket. Riboflavin, vitamin B2 [Internet]. [uppdaterad 2019-03-08; citerad 2019-03-12]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/riboflavin

European Commission. EU register of nutrition and health claims made on food [Internet]. [uppdaterad 2016-10-020; citerad 2019-03-12]. Hämtad från: http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home 

Council of Responsible Nutrition UK. Safety Aspects [Internet]. [citerad 1 april 2019]. Hämtad från: https://crnuk.org/supplements/safety-aspects/