Vitamin: B1 – Tiamin

Egenskaper

Tiamin, även kallat vitamin B1, behövs för ämnesomsättningen av kolhydrater och proteiner, vissa muskel- och nervfunktioner, för normal psykologisk funktion samt normal hjärtfunktion.

Exempel på tiaminrika livsmedel

  • Fläskkött
  • Inälvsmat
  • Bönor
  • Ärtor
  • Vetegroddar
  • Spannmål

Tiamin i kosttillskott

Tiamin ingår ofta i kosttillskott för hjärnan.

Rekommenderat intag enligt nordiska näringsrekommendationer (NNR)

Behovet av tiamin varierar med bland annat ålder och kön. Det rekommenderade dagliga intaget är:

  • 1,1 milligram för kvinnor
  • 1,4 milligram för män
  • 1,5 milligram för gravida
  • 1,6 milligram för ammande

Vad kan påverka upptaget av tiamin?

Absorptionen av tiamin hämmas av alkohol.

Symptom som kan uppkomma vid brist

Allvarlig brist på tiamin kan leda till att en person utvecklar nervsjukdomen beriberi.

Säkra doser

Läs mer om EFSA, IOM, UL-värden, maxgränser och rekommenderat intag här.

Det finns inga kända risker vid höga orala intag.

EFSAs UL-värde för vuxna: ej fastställt

IOMs: UL-värde för vuxna: ej fastställt

Källor:

Nordiska rådet. Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 – rekommendationer om näring och fysisk aktivitet. Femte upplagan. Köpenhamn: Narayana Press; 2012.

Abrahamsson L, Andersson A, Nilsson G. Näringslära för högskolan – Från grundläggande till avancerad nutrition. Sjätte upplagan. Stockholm: Liber AB; 2013.

European Food Safety Authority. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals [Internet]. European Food Safety Authority (EFSA); 2006. [citerad 1 april 2019]. Hämtad från: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

Livsmedelsverket. Tiamin, vitamin B1 [Internet]. [uppdaterad 2019-03-08; citerad 2019-03-12]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/tiamin

European Commission. EU register of nutrition and health claims made on food [Internet]. [uppdaterad 2016-10-020; citerad 2019-03-12]. Hämtad från: http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home 

Council of Responsible Nutrition UK. Safety Aspects [Internet]. [citerad 1 april 2019]. Hämtad från: https://crnuk.org/supplements/safety-aspects/