NÄRINGSWIKI

D-vitamin – Varför behövs det?

Av Michaela Ramstedt, näringsfysiolog

När kroppen utsätts för solljus tillverkar den D-vitamin. Solbestrålning på huden är den viktigaste källan till vitaminet under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret är dock solljuset i Sverige för svagt eftersom solen står för lågt för att vi ska kunna bilda tillräckligt med D-vitamin via huden. Det är därför extra viktigt att få i sig D-vitamin via kosten under vinterhalvåret och eftersom D-vitamin är ett vitamin vi riskerar att få för lite av kan vissa grupper även behöva ta kosttillskott med D-vitamin.

Varför behöver vi D-vitamin? Vitaminet reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och bidrar därmed till att bibehålla normal benstomme och normala tänder. D-vitamin bidrar även till immunsystemets normala funktion, normal muskelfunktion och normala kalciumnivåer i blodet. Vidare kopplas brist på D-vitamin ofta till trötthet och nedstämdhet vilket många även upplever symtom av under vinterhalvåret. Enligt ny forskning verkar dessutom låga halter av D-vitamin ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar. Allvarlig brist på D-vitamin är ovanligt i Sverige men kan orsaka kramper.

Vi får framför allt i oss D-vitamin via fet fisk, såsom lax, sill och makrill. D-vitamin finns även i ägg och kött. Andra viktiga källor är livsmedel som är berikade med D-vitamin, såsom mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar. Dessutom innehåller vissa svampar D-vitamin, såsom kantareller och karljohansvamp. Med andra ord finns det både animaliska och växtbaserade livsmedel som innehåller D-vitamin men om man inte äter mycket av just dessa livsmedel kan man ta ett tillskott. Även värt att tänka på är att D-vitamin är ett fettlösligt vitamin så det är viktigt att äta mat innehållandes fett när man tar tillskott med D-vitamin. De flesta livsmedlen som innehåller D-vitamin innehåller redan en mängd fett men det är bra att ha i åtanke även när man får i sig
D-vitamin via kosten.

Det finns olika former av D-vitamin och vitamin D3 (kolekalciferol) är den vanligaste. Vitamin D3 är den form som finns i fisk, kött, ägg och livsmedel berikade med vitamin D3. Det är även denna form som kroppen bildar när huden exponeras för solljus. Vitamin D2 (ergokalciferol) är en annan form som finns i svampar och livsmedel berikade med vitamin D2. Idag finns det även växtbaserade produkter med vitamin D3 som framställs från lav.

Livsmedelsverket rekommenderar1 att alla som varken äter fisk eller D-vitaminberikad mat och alla som inte exponeras för solljus på sommaren tar ett kosttillskott med D-vitamin, mellan 10–20 mikrogram per dag. Det är även rekommenderat att alla barn under två år och alla vuxna över 75 år kompletterar sin kost med ett tillskott med D-vitamin. Det går bra att ta tillskott hela året men det är extra viktigt under vinterhalvåret. Ibland anges D-vitamin i internationella enheter (IE). 1 mikrogram D-vitamin motsvarar 40 IE och 1 IE motsvarar 0,025 mikrogram D-vitamin.

Referenser

1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin#Brist_p%C3%A5_D-vitamin

Näringswiki drivs och kvalitetssäkras av branschorganisationen Svensk Egenvård.
Adress
Svensk Egenvård
Jungfrugatan 62
115 31 Stockholm
Kontakt
info@svenskegenvard.se
©Copyright 2024 Svensk Egenvård
Producerad av