av Andrea Grossmann och Thelma Nilsson

Julen närmar sig med stormsteg och det innebär inte bara presenter och ledighet för många utan också god mat och julbak. Under julen kan det för många bli lite för mycket sötsaker och det kan kännas svårt att äta nyttigt. Idag finns det många sätt att göra det klassiska julbordet och en del juldesserter mer hälsosamma. Varför inte testa att ersätta lussekatterna med nyttiga rawfoodbollar med smak av julkryddor?

Kanel, ingefära och saffran är kryddor som många kopplar till julen. Utöver att de är riktigt goda är de också riktigt nyttiga. Kanel främjar bland annat matsmältningen och lugnar magen. Ingefära är välgörande vid en rad olika hälsoproblem. Kryddan kan lindra vid illamående och i vissa studier har man även sett positiva effekter vid högt blodtryck och förbättrad matsmältning.

Saffran må vara världens dyraste krydda men på köpet får man en kramplösande krydda som beskrivs som en ”naturlig stämningshöjare”. Kryddan påverkar hormonet serotonin och kan ge en bra effekt om du är nedstämd, hängig, trött, orolig eller helt enkelt känner dig ur balans.[1]

Att få sitta framför ett bord fyllt med många olika maträtter som också är bra för en kommer säkert bli en av julens höjdpunkter. Visste du att grönkål inte bara kan användas som dekoration utan också som en huvudingrediens i en härligt uppfriskande julsallad? Grönkål är rikt på bland annat vitamin A, flera B-vitaminer och vitamin C. Endast 50 gram grönkål täcker ditt dagliga behov av vitamin K och en fjärdedel av vitamin A.[2]

Potatis finns inte bara på julbordet som ett överflödigt tillbehör utan den innehåller även antioxidanter och värdefulla vitaminer. Förutom energi i form av kolhydrater ger potatis även vitamin C, vissa B-vitaminer, kostfiber och kalcium. Låt oss heller inte glömma att skalet innehåller fibrer, järn, zink, fosfor, B-vitaminer och kalcium. Potatis har låg proteinhalt men proteinet är av hög kvalitet. Forskning visar att potatis kan göra oss mindre stressade då den innehåller vissa ämnen som stimulerar hormonet serotonin som gör oss lugna och nöjda.[3]

Man kan också ersätta vanlig mjölkchoklad med mörk choklad om man fortfarande vill ha choklad men äta lite nyttigare. Det finns också fler hälsofördelar med mörk choklad. Förutom att den är nyttigare än mjölkchoklad innehåller den också mycket antioxidanter. Enligt en studie som utfördes i Sverige med en grupp på över tvåtusen kvinnor hade de som konsumerade minst 45 gram mörk choklad i veckan en 20 % mindre risk att drabbas av en stroke.[4]

Många gillar att inkludera clementiner på sitt julbord för dess söta och fräscha smak men frukten är också väldigt nyttig. Förutom att den innehåller stora mängder C-vitamin har den även en låg sockerhalt. Frukten innehåller även fibrer och näringsämnen som kalium, magnesium, fosfor, E-vitamin, A-vitamin och folsyra.[5]

Sist men inte minst måste man nämna nötter, ett självklart tillskott på julbordet. De är goda och krispiga men innehåller även nyttiga fetter, proteiner, magnesium och kalcium. Valnötter är även rika på omega-3 fettsyror, perfekt när man är på språng.[6]

Så med allt detta i bakhuvudet, varför inte testa lite nya recept till julbordet? Första receptet är utmärkt som avslutning efter ett mastigt julbord eller kanske som fika en kall decemberkväll. Det andra receptet kan bli den nya sidosalladen på julbordet eller en härlig uppföljare på juldagen!

Rawfoodbollar a la Lussekatt

Ingredienser:

Ca 20-25 st

300 g naturella cashewnötter

250 g dadlar

1 dl kokosflingor + lite extra till att rulla i

1 krm saffran

2 tsk agavesirap

1 krm flingsalt

russin till garnering

  1. Börja med att mixa cashewnötterna till ett smul i en matberedare.
  2. Tillsätt dadlarna, kokosflingorna, salt, saffran och agavesirap.
  3. Mixa ihop till en smet.
  4. Rulla i kokos eller låt dem vara orullade
  5. Klart!

Sallad med grönkål och valnötter

Ingredienser:

4 port

1/4 ≈ 75 g fänkål

1/2 ≈ 140 g färsk grönkål (skuren)

1/4 apelsin

1 msk kallpressad olja

2 färska fikon

0,5 dl valnötter

1 msk honung

salt och peppar efter preferens

  1. Ansa och hyvla/skiva fänkålen tunt. Lägg den i en bunke tillsammans med grönkålen.
  2. Pressa i apelsinjuicen samt ha i oljan.
  3. Se till att all kål blir täckt av marinaden och låt stå i minst 20 minuter.
  4. Skär fikonen i mindre klyftor och vänd varsamt ned dem i salladen.
  5. Hacka valnötterna och strö dem över salladen.
  6. Smaklig måltid!

God jul och lycka till med matlagningen och julbaket!


[1] https://kurera.se/halsoeffekterna-hos-julens-kryddor/

[2] https://www.tidningenhalsa.se/artiklar/gron-mat/20220920/7-goda-skal-att-ata-kal-sa-nyttiga-ar-de-olika-sorterna/

[3] https://svenskpotatis.se/konsument/potatis-och-halsa/

[4] https://stegforhalsa.se/10-fordelar-med-mork-choklad/

[5] https://stegforhalsa.se/varfor-bra-att-ata-clementiner/

[6] https://www.tidningenhalsa.se/artiklar/gron-mat/20221119/vegetariskt-protein/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *