av Andrea Grossmann, näringsfysiolog

Äntligen är december här! Det nalkas mysiga adventsfiranden, julmusik, pynt och riktigt god mat. Vad vore julen utan doften av apelsin med nejlika, glögg och nygräddade pepparkakor? Vi använder många kryddor när vi både bakar och lagar mat kring jul och dessa smakar inte bara gott utan de har även många hälsosamma egenskaper.

Kanel, nejlika, ingefära och kardemumma finns bland annat i pepparkakor, glögg och vörtbröd som många äter kring jul. Det är även populärt att strö kanel på den varma, goda risgrynsgröten. Kanel har många hälsosamma egenskaper och hjälper bland annat till att bibehålla en normal och hälsosam blodsockernivå. Kryddan hjälper även till att bibehålla normala nivåer av blodfetter genom att stötta produktionen av det goda kolesterolet.

Ingefära är en värmande och smakrik rot som det är bra att äta mycket av under de kallare månaderna. Det har gjorts många studier på de aktiva ämnena i ingefära och roten har positiva effekter för att bibehålla normal matsmältning och lindra illamående. Den bidrar även till god hjärthälsa. Ingefärans hetta passar bra med många andra smaker och kan ge mer sting till både varmrätter, desserter och drycker. Varför inte koka en kopp te med ingefära, honung och citron när du kommer in från kylan och vill avnjuta en värmande dryck?

Saffran används främst i lussebullar och ger en härlig smak och vacker färg. Kryddan är rogivande och bidrar till både emotionell balans och avslappning. Saffran kan användas i många recept och dess härliga färg och arom kan omvandla vardagliga rätter till något alldeles extra. Du kan testa att göra saffransknäck, gyllene risgrynsgröt eller hemmagjord saffransglögg.

Varför inte testa några nya, hälsosamma och smakrika recept till jul?

Receptet nedan innehåller bland annat rödkål, apelsinsaft, russin, kanel och nejlika och är en härlig sidorätt att servera på julbordet.

JULIG RÖDKÅL


Ingredienser:
500 gram rödkål
1 tesked kokosolja
Apelsinsaft från en halv apelsin
2 matskedar lönnsirap eller agavesirap
2 kanelstänger
½ dl russin
2–4 nejlikor (valfri mängd)
Salt
Peppar
Chiliflakes (valfritt)

1. Börja med att hacka rödkålen till fina strimlor.

2. Hetta upp kokosoljan i en kastrull och häll i rödkålen. Rör runt och stek rödkålen i några minuter tills den har blivit mjukare.

3. Tillsätt övriga ingredienser och krydda efter smak. Sätt ett lock på kastrullen och låt rödkålen tillagas i 15–20 minuter på låg värme.

Denna juliga rödkål kan serveras både varm och kall och kommer förhoppningsvis att bli en återkommande favorit på julbordet.

                  
Önskar du ett hälsosamt mellanmål som är både juligt och sött? Då kan du testa denna juliga smoothie som har en krämig konsistens och en mycket söt och god smak.

JULIG SMOOTHIE MED KANEL OCH KARDEMUMMA

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Julsmoothie.jpg


Ingredienser (2 glas):

3 bananer
3 matskedar naturella cashewnötter
3 matskedar naturella hampafrön
4 dadlar
2,5 dl vatten
1 kryddmått kanel
1 kryddmått kardemumma

1. Häll i alla ingredienser i mixern och mixa tills smoothien är helt slät.

2. Servera i glas och toppa med lite kanel och kardemumma.

Vi önskar er alla en riktigt god jul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *