av Andrea Grossmann, näringsfysiolog

Vill du lägga om din kost och äta bättre utan att dina matkostnader går i taket? Många upplever att det kan vara kostsamt att äta hälsosamt men nyttiga livsmedel behöver inte vara synonymt med höga priser. Tvärtom så kan många hälsosamma livsmedel vara billiga, ha lång hållbarhet och smaka riktigt gott för hela familjen.

Frukt och grönsaker är mycket viktiga komponenter i en hälsosam kost men kan ibland kosta en slant. Frysta grönsaker, frukter och bär är mycket billigare än de färska motsvarigheterna. Ladda frysen med broccoli, blomkål, ärtor och andra grönsaker som du tycker om. Frysta alternativ har längre hållbarhet, smakar gott och är många gånger lika näringsrika som de färska grönsakerna som går att köpa i butik. Grönsakerna riskerar inte att bli dåliga i kylen vilket gör att du med stor sannolikhet även minskar ditt matsvinn. Genom att slänga mindre mat så sparar du mer pengar.

Idag är det vanligt att matbutiker säljer kantstötta bananer, äpplen med skönhetsfläckar, yoghurt med kort datum och andra färskvaror till ett mycket lägre pris. Trots att många varor prissänks av estetiska skäl så är det inget fel på dem och de har fortfarande samma näringsvärde. Genom att fynda dessa livsmedel hjälper du till att minska matbutikernas matsvinn och du sparar även en slant.

För att både spara pengar och handla klimatsmart är det alltid bra att handla frukt och grönsaker efter säsong. Passa på att plocka blåbär och andra vilda bär under sensommaren och njut av självplockad svamp, svenska äpplen, och närodlade rotfrukter såsom rödbetor och morötter när hösten närmar sig. 

Potatis och rotfrukter är billiga, näringsrika, mättande och går att variera i oändlighet. Kokt potatis är god både varm och kall och passar perfekt i en matig sallad. Potatis är en bra källa till kalium, vitamin B6 och C-vitamin. Rotfrukter såsom rödbetor och morötter innehåller mycket fibrer och näringsämnen. Varför inte testa att göra en mättande rotfruktsgratäng eller en rotfruktsbaserad och smakrik soppa?

Ett annat både hälsosamt och klimatsmart alternativ är baljväxter som är rika på protein, fibrer och flera näringsämnen. Torkade linser, ärtor och bönor är mycket billigare än färdigkokta alternativ som finns i tetrapack eller konservburk. Fyll skafferiet med dina favoriter och blötlägg och koka baljväxterna själv. Här är det perfekt att koka en stor mängd på en gång för att ha till senare tillfällen.

Gör storkok och förbered lunchlådor som du kan ta med till jobbet eller skolan för att spara både tid och pengar. Samtliga alternativ ovan går att piffa till genom att tillsätta goda kryddor. Torkade kryddor är billiga, håller längre än färska och kan lyfta många olika rätter.

Låt kreativiteten flöda när du lagar mat och våga testa nya rätter. Idag finns det många kokböcker som fokuserar på både hälsosam och klimatsmart mat där man kan hitta mycket inspiration till goda och näringsrika rätter. Genom att planera dina inköp, handla efter säsong och förbereda mat inför veckan så har du möjlighet att äta smakrik, färggrann och hälsosam mat till ett rimligt pris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *