av Yanina von Weber, näringsfysiolog

När påsken närmar sig börjar det ganska snabbt dyka upp kycklingar, fjädrar och ägg som pynt och dekorationer. För många är ägg också ett självklart inslag på påskbordet. Ägg äts inte enbart under påsken, det äts även till jul, till midsommar och till vardags som frukost, lunch, middag och mellanmål. I genomsnitt äter vi i Sverige cirka 222 ägg per person och år. Under påskveckan ökar äggkonsumtionen till det dubbla – då konsumeras totalt 4000 ton ägg i Sverige.

Ägg benämns ofta som ett nyttigt livsmedel som ger oss alla näringsämnen vi behöver förutom vitamin C och fibrer. De som tränar brukar uppskatta äggets höga proteininnehåll. Till skillnad från mjölk som också innehåller de flesta näringsämnen vi behöver (förutom fibrer och vitamin C) så innehåller ägg även järn. Nyligen uppdaterade Livsmedelsverket sin livsmedelsdatabas med avseende på vitamin D i ägg, vilket resulterade i ett högre vitamin D-innehåll på 3,7 mikrogram vitamin D per 100 g rått ägg (tidigare 1,43 mikrogram). Ägget är även mångsidigt och kan bli till en mängd rätter förutom det klassiska kokta ägget kan man äta stekt ägg, pocherat ägg, äggröra och pannkakor för att bara nämna några varianter.

Men kan det bli för mycket ägg?

Då och då lyfts frågan om äggets höga kolesterolinnehåll och om det kan vara farligt. I mars 2019 publicerades en studie i JAMA som visade på att en högre konsumtion av ägg eller kolesterol var associerat med högre risk för hjärt-kärlsjukdom och dödlighet. I studien som utfördes i USA ingick nästan 30 000 vuxna från sex olika prospektiva kohortstudier som följdes i upp till 31 år. I diskussionsdelen i artikeln nämns att det finns andra studier på äggkonsumtion som visar på ökad risk, minskad risk eller inget samband med olika former av hjärt-kärlsjukdom.

Enligt Livsmedelsverket kan de flesta äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdet påverkas negativt. Anledningen anges vara att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat med kolesterol.

Kan man äta 12 st ägg per dag?

Livsmedelsverket besvarar den frågan i sitt frågeforum med att äggkonsumtionen i så fall skulle stå för mer än en tredjedel av energibehovet för de flesta, vilket inte är bra då vi behöver äta varierat för att få i oss all näring. Att äta många olika sorters livsmedel minskar också risken för att man ska få i sig för mycket av något oönskat ämne. I ägg finns till exempel miljögifterna dioxiner och PCB. För några år sedan upptäckte livsmedelskontrollen relativt höga halter av dioxin och PCB i ekologiska ägg.

Sammanfattningsvis så verkar det för de flesta gå bra att äta ägg regelbundet. Men som med alla livsmedel är det aldrig bra att överdriva sin konsumtion, en alltför ensidig kost gör att man dels riskerar att gå miste om viktiga näringsämnen men även att man riskerar att få i sig för mycket av oönskade ämnen. De allra flesta (om inte alla) livsmedel innehåller något som det kan bli för mycket av. Det bästa är alltså att äta varierat och sprida riskerna. Ofta blir det mycket godis till påsk och kanske är det godis- och chokladäggen som många behöver begränsa sitt intag av snarare än vanliga ägg under denna högtid.

Referenser:

https://www.mynewsdesk.com/se/svenska_agg/pressreleases/aeggaetandet-foervaentas-slaa-rekord-under-aarets-paaskvecka-oever-64-miljoner-aegg-1342632

https://www.svenskaagg.se/?p=19901&m=3498

https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/agg-naringsvarde/

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2728487

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/kott-kyckling-och-agg/agg-mycket-naring-i-praktisk-forpackning

https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/agg-finns-det-nagon-grans-for-hur-manga-det-ar-bra/

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2016/hanteringsrapport-dioxin-och-dioxinlika-pcb-i-agg-2016.pdf

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2018/2018-nr-16-dioxiner-och-pcb-i-ekologiska-agg-2017.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *